niedziela, 21 sierpnia 2011
Mój malutki orzechowiec :)
Musiałam upiec sobie na weekend jakieś ciacho. Padło na orzechowiec z masą krówkową, bo jest łatwy, z niewielu składników, a przy tym bardzo pyszny. No i bez tłuszczu!
Obieranie orzechów zajęło mi więcej czasu niż przypuszczałam, ponieważ nie mogłam się powstrzymać od podjadania. ;)
Wyszedł mi naprawdę niziutki, ale to nic. Grunt, że jest słodki. :)
Składniki
4 jaja
1/3 szklanki mąki
szklanka zmielonych orzechów
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa krówkowa o smaku orzechowym
Białka ubiłam na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodałam cukier i żółtka. Wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszałam łyżką. Ciasto wylałam na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Piekłam 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu wysmarowałam masą. Resztkę masy zjadłam łyżką.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Niziutki, ale to nic, rzeczywiście! Najważniejsze, że z kajmakiem. ;))
OdpowiedzUsuń