Podwieczorek idealny. Ciasto ze śliwkami i polewą śmietanową oraz herbatka z nowego, zakupionego po promocyjnej cenie imbryczka, podana w nowych, zakupionych po jeszcze bardziej promocyjnej cenie (50 groszy za sztukę :)) filiżankach.
Byłam zła na to ciasto. Było ciężkie do wyrobienia (jakiś błąd w proporcjach?) i było go za mało na formę, a jednak bardzo smakowało. To pocieszające, że moje małe umiejętności kulinarne zostały mimo wszystko nagrodzone. ;)
Przepis na ciasto ze śliwkami i polewą śmietanową
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
6 łyżek wody
6 łyżek oleju
śliwki
Na polewę:
mała śmietana 18%
jajko
łyżka cukru
Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam cukier cały czas ubijając. Dodałam żółtka i ubijałam przez chwilę. Następnie dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Wyrobiłam ciasto. Na natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremce ułożyłam ciasto, a na nim połówki śliwek. Piekłam około 40 minut w 180 stopniach. około 10 minut przed końcem pieczenia wylałam na ciasto zmiksowaną śmietanę z jajkiem i cukrem.
Uwielbiam ciasto ze śliwkami.. uświadomiłaś Mi jak Ja dawno nie jadłam tej pychoty.. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń